Ranaområdet

Mo i Rana - en industriperle med Øst-Europeisk etterkrigsarkitektur

Mo i Rana – en industriperle med Øst-Europeisk etterkrigsarkitektur

Sjonafestivalen arrangeres altså i Rana kommune, og for dem som ikke vet hvor dette er så kan vi opplyse om at dette er en kommune som ligger i Nordland fylke, nærmere bestemt på Helgeland.

Helgeland er et landskap som ligger i midten av og sør i fylket og er spesielt godt kjent for sin vakre kyst. Rana kommune ligger med sin plassering omtrent midt mellom Bodø i nord og Trondheim i sør, Nordlandsbanen går rett gjennom Rana.

Byen Mo i Rana er adminstrasjonssenter i kommunen og er den fjerde største byen i Nord-Norge. Byen er spesielt godt kjent for det store jernverket samt sin ‘polske etterkrigsarkitektur’ som preger sentrumsområdene. Ved folketellingen i 2011 var antallet innbygger ei byen 18.141 og fikk bystatus i 1997. Byen er å finne i enden av Ranfjordet, og man altså over Saltfjellet og sør for Polarsirkelen for å komme dit.

Mo i Rana ble på grunn av Norsk Jernverk tidligere kalt Jernverksbyen men har siden 1988 forsøkt å gjennomgå en omstilling fra dette synet og markedsfører seg nå som Polarsirkelbyen.

Byen er et handelsentrum hvor man kan finne rundt 200 handelsbedrifter, og man har i løpet av de siste 10 årene holdt på med en omfattende nybygging i sentrum for å oppgradere bygningsmassen.
Mo i Rana er et handelssentrum med rundt 200 handelsbedrifter. Mye av sentrum er nybygget de siste tiårene, inklusivt et oppvarmet gågatenett. Det er gode kommunikasjonsmuligheter, både moderne vegnett, jernbane og flyplass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *