SJONAFESTIVALEN

live musikk, ingen kompromisser!

Ranaområdet

August 13th, 2014 by admin
Mo i Rana - en industriperle med Øst-Europeisk etterkrigsarkitektur

Mo i Rana – en industriperle med Øst-Europeisk etterkrigsarkitektur

Sjonafestivalen arrangeres altså i Rana kommune, og for dem som ikke vet hvor dette er så kan vi opplyse om at dette er en kommune som ligger i Nordland fylke, nærmere bestemt på Helgeland.

Helgeland er et landskap som ligger i midten av og sør i fylket og er spesielt godt kjent for sin vakre kyst. Rana kommune ligger med sin plassering omtrent midt mellom Bodø i nord og Trondheim i sør, Nordlandsbanen går rett gjennom Rana.

Byen Mo i Rana er adminstrasjonssenter i kommunen og er den fjerde største byen i Nord-Norge. Byen er spesielt godt kjent for det store jernverket samt sin ‘polske etterkrigsarkitektur’ som preger sentrumsområdene. Ved folketellingen i 2011 var antallet innbygger ei byen 18.141 og fikk bystatus i 1997. Byen er å finne i enden av Ranfjordet, og man altså over Saltfjellet og sør for Polarsirkelen for å komme dit.

Mo i Rana ble på grunn av Norsk Jernverk tidligere kalt Jernverksbyen men har siden 1988 forsøkt å gjennomgå en omstilling fra dette synet og markedsfører seg nå som Polarsirkelbyen.

Byen er et handelsentrum hvor man kan finne rundt 200 handelsbedrifter, og man har i løpet av de siste 10 årene holdt på med en omfattende nybygging i sentrum for å oppgradere bygningsmassen.
Mo i Rana er et handelssentrum med rundt 200 handelsbedrifter. Mye av sentrum er nybygget de siste tiårene, inklusivt et oppvarmet gågatenett. Det er gode kommunikasjonsmuligheter, både moderne vegnett, jernbane og flyplass.